HELSINGISSÄ joka toisen kotioven takana asuu yksi ihminen

Näkymättömät yksinasujat Yksin asuvat ihmiset eivät ole koskaan komeilleet poliittisten ohjelmien otsikoissa. “Vaikeaa, kun he ovat niin heterogeeninen ryhmä”, sanotaan. No, niin ovat oikeastaan myös lapsiperheet, tai vanhukset, tai opiskelijat, tai yrittäjät, tai autoilijat… Saatetaan ajatella, että yksinasuminen on “ohimenevä elämänvaihe, josta pitäisi päästä pois” ikäänkuin se olisi omasta tahdosta riippuva nirson akan tai aloitekyvyttämän ukon ominaisuus.

Tätä räväkkää sanailua kuultiin 15.11.2022 Paasitornissa YPSYn syyskokouksen jälkeen. Keskustelua johdatteli YPSYn puheenjohtaja Tiia Häyry, aiheeseen paneutuneet vieraat olivat Helsingin demaripiirin puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas Anita Hellman ja ypsyläinen demariopiskelijoiden eli SONKin puheenjohtaja Timo Keisala.

Miksi päättäjien pitäisi olla kiinnostuneita yksinasujista? Ehkä jo siksi, että heitä on Suomessa 1,3 miljoonaa. Yli 40 prosenttia kaikista asuntokunnista, Helsingissä enemmänkin, on yhden hengen talouksia. Viime vuosien sijoittajavetoinen kovan rahan vuokra-asuntojen rakentamisboomi synnytti suht epäanalyyttistä keskustelua minikotien ihanuudesta, tehokkuudesta ja edullisuudesta. Kaupunkimaantieteilijät ovat kuitenkin varoittaneet näiden pienasuntojen kasautumisen slummiutumisriskeistä.

Yksinasujien syrjäytymisvaara on suuri. Ehkä hätkähdyttävin fakta on, että 70 prosenttia toimeentulotuen saajista on yksinasujia. Sekä ruoka- että asumiskustannukset ovat yhdelle ihmiselle suuremmat kuin jos niitä on useampi jakamassa.

Mitä poliittisia johtopäätöksiä pitäisi tehdä? SDP:ssä on aloittanut työryhmä tätä pohtimaan. Vaalien jälkeen olisi nimettävä vastuuministeri, jonka salkkuun yksinasumisen kysymykset kuuluisivat. Olisi myös koottava parlamentaarinen työryhmä kartoittamaan tarvittavia muutoksia esimerkiksi verotukseen tai vähennysoikeuksiin. Keskustelun pohjaksi työryhmä tarvitsisi tieteellisen kartoituksen, millaisia ryhmiä yksinasujien suureen joukkoon kuuluu.

Kaikki yksinasujat eivät toki ole erityisen tuen tarpeessa. Yhtäältä pitäisi hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa kuitenkin pystyä tunnistamaan, ketkä heistä ovat alttiina suuremmille riskeille. Toisaalta esimerkiksi asuntopolitiikassa kannattaisi miettiä yhteisöllisen asumisen uusia muotoja. Kaiken kaikkiaan, yksinasuminen pitäisi ottaa lähtökohtaiseksi perusoletukseksi eikä pitää sitä poikkeamana kuvitellusta normaalista.

Teksti: Kaarin Taipale, YPSYn johtokunnan jäsen

❤️ Yhteiskuntapoliittinen sos. dem. yhdistys YPSY on helsinkiläinen SDP:n puolueosasto, jonka tehtävänä on synnyttää yhteiskunnallista keskustelua. Lämpimästi tervetuloa mukaan puhumaan politiikkaa!